lørdag 1. mai 2010

Mål uten mening


På fredag ble jeg møtt av et mannsterkt event-team, med orførereren i Nesodden i spissen på fergekaia. Anledningen var holdningskampanjen "Våg å sette grenser" fra Helsedirektoratet. Det eneste problemet er at de frivillige foreldrene som var engasjert i kampanjen presterte å dele ut en informasjonsbrosjyre på NYNORSK!!! Jeg har flere kjente som snakker fransk, tysk og engelsk på Nesodden enn noen som er i nærheten av å henfalle til nynorsk. I tillegg til å vekke minner fra traumatiske skoletimer, er dette en målform jeg bare forholder meg til som et "nei-valg" på selvangivelsen.

Det sørgelige er at en kampanje som har et viktig og godt formål (og som sikkert har brukt noen 100.000 på trykksaker), presterer å uttrykke seg i en målform som får meg til å kaste budskapet i pur irritasjon. Hvis det er slik at målsaken er viktigere for myndighetene enn formålet med en kampanje, kan de like godt spare seg investeringen.

Ta dykk saman - eller hva faen det heter.

torsdag 21. januar 2010

Svar til Petter Gulli og mediebyråene


Petter Gulli hevder i et innlegg på Kampanje at reklamebyråene er de som sakker akterut når det gjelder å forstå, og skape effekt i et medieunivers i endring. Det er ingen overraskelse fra et miljø som i løpet av få år har vært tvunget til å forlate gamle volum- og provisjonsbaserte forretningsmodeller og finne nye posisjoner i nye markeder. Blant annet de markedene som pr- og reklamebransjen tradisjonelt har «tatt hånd om».

Veien derfra til å hevde at mediebyråene har gjort seg fortjent til «ledertrøya» er kanskje litt kvikk fra Gulli sin side. Først litt om holdningene som fremkommer: Å hevde at pr-byråene primært skriver pressemeldinger og reklamebyråene «lager fine fortellinger» (som blir til film) er et slag i luften. Det vet Petter og de fleste annonsører som jobber proft med markedskommunikasjon. Jeg lar vinneren av mediestrategiprisen for 2009 stå som ett av mange bevis for dette. Løsningen fra Try/Apt og Geelmuyden Kiese slo alle prognoser for rekruttering til læreryrket på vegne av Kunnskapsdepartementet. La meg i samme moment oppfordre flere reklame- og pr-byråer melde på bidrag til denne konkurransen, hvis det er den gode ideen sammen med klok plassering som har skapt resultatene.

For øvrig er det gjennomgående sterke idemiljøer (enten de kaller seg reklamebyrå, digitalbyrå eller en annen kreativ betegnelse) som har hentet hjem de prestisjetunge prisene for integrert/interaktiv kommunikasjon de siste årene. At flere mediebyråer anerkjenner verdien av de gode ideene, og selv forsøker å bygge opp sterke idémiljøer ser jeg bare som en bekreftelse av idekraftens betydning fremover.

Så noen ord om sosiale medier, applikasjoner og «smarte tanker» som Gulli refererer til. I denne sammenheng leser jeg det som «ikke spesielt kreativt, men en lur tilnærming for å skape engasjement og respons».

Jeg ser sosiale medier (i den grad mediebetegnelsen er riktig??) som en møteplass mellom mennesker, og i økende grad en møteplass mellom mennesker og merkevarer. Fortsatt mener jeg det er to hovedstrategier for å gjøre seg fortjent til en plass i denne dialogen. Enten ved å snakke med sitt publikum eller ved å begeistre sitt publikum nok til å bli snakket om / delt med venner. Er man flink på det ene, åpner det seg raskt nye muligheter for det andre.

Førstnevnte strategi bør være et tema med høy prioritet i fagmiljøene for informasjon, samfunnskontakt og kundepleie. Sistnevnte strategi bør være et tema med prioritet i markedsavdelinger og idésterke miljøer. (Inntil disse miljøene av naturlige årsaker jobber tettere sammen!). Fortsatt er det mange som lever i illusjonen av at man kan bygge en fanskare på Facebook og Twitter uten å verken by på ydmykhet i dialog eller begeistring gjennom kloke, idésterke løsninger.

Når det gjelder applikasjoner og nye (mobile) tjenester, er det også grunn til minne om at populære apps fra for eksempel Matprat og Yr begge er utviklet basert på strategi, brukergrensesnitt og design utviklet av et kompetent (digitalt) reklamebyrå. Teknisk tilpasning og implementering er løst av spesialister, men løsningene hadde nok ikke fenget så sterkt om ikke nettbyråets kompetanse hadde vært respektert og videreført.

Når det gjelder mobile aktiviteter og -kuponger, er det åpenbart et område mange bør utforske nærmere. Det er likevel grunn til å minne om at gratis Iskaffe vil ha en viss interesse blant folk, enten det formidles på plakater, Facebook eller mobiltelefoner. Om 7-eleven hadde delt ut flere eller færre enn 83.000 på to uker skal ikke jeg mene noe om. Det fine er at ledende annonsører og kjeder utforsker fenomenet, og i økende grad registrerer brukere for fremtidig, kostnadseffektiv tilbudskommunikasjon.

Til slutt vil jeg helhjertet støtte opp om både tverrfaglig samarbeid og endring av investeringsbrøken mellom ideutvikling, produksjon og spredning/mediekjøp. Hvis norske annonsører våget å eksperimentere litt mer i løsninger som begeistrer nok til å bli delt og snakket om i digitale medier kan vi komme langt. Om mediebyråene vil være «ledende» i denne utviklingen gjenstår i høyeste grad å se.

mandag 18. januar 2010

Mindre reklame!


Det er på tide at annonsører sammen med medie- og reklamebransjen tar et hvileskjær og reflekterer strategiene for markedskommunikasjon for fremtiden. Dels av miljøhensyn, fordi ressurskrevende produksjon og distribusjon nå har reelle og kraftfulle alternativer i digitale formater. Dels av forbrukerhensyn, fordi støynivået i nær sagt alle medier har ledet til dramatisk reklametretthet. Men først og fremst av effekthensyn for annonsører som ønsker å få bedre avkastning i form av både omdømme og salg for sine markedsinvesteringer. Her er noen forslag til refleksjon og debatt:

1. Klarer vi oss med mindre, mer målrettet og bedre reklame?
Norge er på mange måter et spesielt land. Vår detaljhandelsstruktur blant de mest kjededominerte i verden, med 3-6 store aktører innen de fleste bransjer. Som den overveldende største bidragsyter til reklametrykket i alle mediekanaler, med ukentlige kampanjer i alle landets postkasser, er det snakk om et begrenset antall aktører med stort potensiale (og ansvar?) for dialog om endring.

Det kan virke utopisk å håpe på for bransjer hvor markedsmakt i mange tilfeller har vært synonymt med evne til å dominere i media, men det er vanskelig å forestille seg endring uten vilje til å utforske nye strategier på kjedenivå. Det som synes åpenbart er at kjedene sitter med mye av rollen som endringsagenter for detaljindustrien og en rekke andre annonsører der ute.

Utviklingen innen CRM/database- og digitalmarkedsføring tilsier at både kompetansen, teknologien og forbrukerinteressen er til stede for mer selektiv og målrettet tilbudskommunikasjon enn for eksempel fulldistribuerte kundeaviser. Både Posten og de store avishusene sitter på store og godt segmenterte markedsdatabaser som kan videreutvikles for enda større presisjon mot prioriterte målgrupper. Supplert av annonsørenes verktøy for direkte kundedialog bør i det minste noen kubikkmeter skog og uleste kundeaviser kunne spares inn. Hvis besparelsene i dette omsettes i vesentlig mer engasjerende merkevarekommunikasjon på nett, TV, avis og andre breddemedier vil kanskje reklametrettheten og interessen for det enkelte budskap påvirkes i positiv retning.

2. Kan mediene i større grad belønne annonsører som begeistrer sitt publikum?
Prismodellene i de store mediekanaler har også vært oppe til debatt i året som gikk. En rabattstruktur som gjør at listepriser ikke lenger har rot i virkeligheten er en side av saken. En viktigere side av saken er at dagens modeller utelukkende honorerer volum, sekunder og spalteplass som parametre for rabattering. Hensynet til publikum er totalt ute av ligningen, samtidig som vi vet at reklame som begeistrer, overrasker og involverer målgruppen virker positivt for både mediekanal og annonsør.

Hva om de store avisene, TV kanalene, avisene og nettstedene kunne belønne annonsører med reklame som ble husket, likt og verdsatt? Det kan ikke stå på målinger og trackere, for dem er det mer enn nok av. Kunsten er å lage en incentivordning som faktisk honorerer markedsførerne som gjør reklamen severdig og zappingen/spolingen/reservasjonen til et mindre problem. Lar det seg gjøre?

I samme moment kan det være grunn til å se på honoreringsmodeller for reklamebyråer som i større grad er tuftet på måloppnåelse enn timeføring. Gitt at måling og dokumentasjon settes i høysetet for flere ledd i kommunikasjonskjeden, legger vi til rette for at flere aktører vil samarbeide om både langsiktige og kortsiktige effekter.

3. Kan vi sette Norge på kartet som et foregangsland for bærekraftig og effektiv kommunikasjon?
Norge har i ulike epoker og innen ulike områder vært sett på som et foregangsland det er verd å studere. På 80 tallet var interessen for den norske reklamehumoren stor. På 90 tallet ble vi brukt som laboratorium for internasjonale merkevarer som ville teste nye produkter i et innovativt og kjøpesterkt marked. Det store spørsmålet er om norske markedsførere også kan ha en kommersiell egeninteresse av å demonstrere suksess gjennom bærekraftig og forbrukervennlig endring i måten vi kommuniserer og selger våre produkter på? Rammebetingelsene i form av kjøpekraft, kompetanse og digital infrastruktur kunne knapt vært bedre.

Kanskje kan det gi muligheter for norske virksomheter og produkter også utenfor landets grenser? Merkevarer som får anerkjennelse for sitt samfunnsansvar har vesentlig bedre forutsetninger for å lykkes i nye markeder. Og ryktene går fort på Twitter og Facebook!

Som representant for Kreativt Forum har jeg lyst til å invitere flere stemmer inn i denne debatten. Vårt mål er ganske enkelt å få anledning til å gjøre mer av det våre medlemmer har som primære inntektskilde: Å utvikle strategier og ideer som begeistrer, involverer og SELGER gode produkter til et stadig mer kravstort publikum.