torsdag 6. november 2008

Presidentvalget i et merkevareperspektiv


Jeg er så heldig å befinne meg i New York, og har i løpet av de siste par dagene opplevd et historisk presidentvalg på kloss hold. Stemningen på Times Square da Obama ble utnevnt til vinner var helt utrolig. Det neste høydepunktet vil jeg faktisk si var McCains tale og anerkjennelse av resultatet kort etterpå. Jeg går ikke i detalj på hvordan resten av kvelden utartet seg, men det ble en lang natt.

Thomas Friedman i The New York Times innleder sin kronikk dagen etter valget slik: "And so it came to pass that on Nov. 4, 2008, shortly after 11 p.m. Eastern time, the American Civil War ended, as a black man - Barack Hussein Obama - won enough electoral votes to become president of the United States". (Dette er forøvrig første gang The New York Times brukers Obamas mellomnavn i avisen).

Det er utvilsomt både historisk og oppløftende at USA har valgt sin første afroamerikanske president, men fra mitt ståsted oppleves generasjonsskiftet og fremtidsperspektivene viktigere når det gjelder (forventningene til) Obama som president. La oss håpe at han lykkes med sitt prosjekt.

Fra et kommunikasjons- og merkevareperspektiv er det en hel masse læring å trekke fra denne presidentkampen. Obamas talegaver har de aller fleste fått med seg, og uttrykt beundring for, men helheten i merkevarene McCain og Obama leste jeg først om på vei over hit. Patty Cottingham, en amerikansk AD og merkevarestrateg, har skrevet en kortfattet og interessant analyse om dette.

Hun går gjennom alle de sentrale kommunikasjonsvirkemidlene de to kanditatene har spilt på: fra Grafisk profil, ordvalg og design av de store valgeventene, til analyser av kandidatenes fysisk fremtoning, førstedamer og visepresidentkandidater. Mest interessant var det kanskje å lese om de to kandidatenes nett-strategier. Obama har lykkes med å følge en inkluderende viral strategi basert på social networking, mens McCain oppfordret til å "print and share" innholdet på sine sider. Det hersker liten tvil om at Obamas strategi, både med tanke på payback (utallige mikrobetalinger til valgkampen) og anerkjennelse blant en ny generasjon velgere var både riktig og sterkt bidragsytende til utfallet.

Som rookie-blogger har jeg ikke klart å linke PDF dokumentet med Cottinghams analyse direkte til denne bloggen, men hele dokumentet (det er bare på 10-12 sider) finner du her: http://www.brandchannel.com/images/papers/443_Presidential_Brands_final_web.pdf

Ingen kommentarer: